Nový vinařský zákon od 1.1.2018

05.02.2018 20:47

Abychom mohli i nadále prodávat vína z nerezových KEG sudů a nemuseli zdražovat, musíme dle novely od 1.1.2018 fungovat v režimu VINOTÉKA - STÁČÍRNA a "balit" vína pouze do nových PET lahví předem a ne až na přání zákazníka a označit je štítkem stáčírny se všemi povinnými údaji. Dále jsme museli nechat zpracovat HACCP a dodržovat tyto hygienické normy při plnění baleného vína. 2 druhy vína z 20L krabic (back-in-box) můžeme čepovat do libovolného objemu nové PET lahve i bez štítku stáčírny.

Vína stáčíme každý den před otevřením vinotéky a chladíme v lednici, aby se předtočení nijak nepodepsalo na kondici vína. Celá novela nám velmi stěžuje prodejní strategii a Vaše nákupní zvyklosti. Cílem je zřejmě omezit či dokonce zrušit sudové víno v ČR ???

Další možností je stát se "výrobcem vína" což z podstatty věci, že nemáme vinice, s sebou nese nesmyslně složitou evidenci a nelze odhadnout přesné množství na celý rok předem co si nechat vyrobit. Poslední možností je stáčet čerpadlem z 20L krabic BIB, ale zde by došlo primárně k mohutnému zatížení odpadem papíru a plastu a také ke zdražení minimálně o obal tedy cca 5,-Kč/litr bez dalších nákladů na pořízení čerpadel (1200/ks=26400/22ks) a naražečů na krabice (200/ks=4400/22ks).


Stanovisko SZPI si můžete přečíst ZDE nebo přímo nový vinařský zákon ZDE str. 273 a 274.

Pro podrobnější vysvětlení mě můžete kontaktovat přímo na tel. 604 762 882.